Atenció: El teu navegador no té suport per algunes funcionalitats necessàries. Et recomanem que utilitzis Chrome, Firefox o Internet Explorer Edge.

Ferran Cerdans Serra

Narrativa breu, LLIBRES ARTESANS

  • 32
    Mecenes
  • 128.25
    mensuals
  • 1044.7
    total

L'Aixeta i el Verkami, compatibles i complemetaris

El micromecenatge continu de l'Aixeta és complementari al micromecenatge per projectes del verkami. El cas del foto llibre ALAI.
Ara fa just una setmana que he començat una campanya de micromecenatge al Verkami per aconseguir fer realitat el foto llibre ALAI és alegria. És una bona ocasió, doncs, per explicar les diferències entre dos conceptes que, lluny de ser antagònics com podria semblar en una mirada superficial, són més aviat compatibles i, fins i tot, complementaris.
D’una banda, en el cas del micromecenatge continu —encapçalat al món anglosaxó per la plataforma Patreon i, a casa nostra, per l’Aixeta—, es tracta de donar suport a un projecte de manera continuada en el temps. Amb aquest microfinançament mensual, es fa possible la creació a llarg termini, ja que permet certa independència econòmica i a la vegada artística per dedicar-se a treballar, desenvolupar, aprofundir i fer realitat els diversos projectes d’una persona o col·lectiu.
Cal destacar que, mitjançant el micromecenatge continu, la relació amb la persona que crea és molt més directa i fins i tot més íntima, perquè permet formar part del procés de creació, cosa que en una campanya de 40 dies és complicada.
Aquest és el cas del micromecenatge puntual —encapçalat pel Verkami com a plataforma més representativa a casa nostra—, en el que es tracta de fer realitat un projecte concret, acotat en el temps, planificat amb una temporalització tancada i que requereix uns diners extres per fer-se realitat. Per aconseguir-ho, es demanen aportacions puntuals a canvi de recompenses, que serien l’equivalent als diversos nivells de subscripció amb els que es finança la producció artística a l’Aixeta.
Els dos models són, per tant, complementaris: permeten tant donar suport a una persona o col·lectiu durant tota la carrera com fer realitat projectes puntuals que en vagin sorgint.
En el cas que ens ocupa, el projecte a llarg termini serien els relats, microcontes, aforismes i articles que vaig escrivint per a la revista d’autor Un Mar Degota, disponible a l’Aixeta a partir del segon nivell de subscripció. D’aquest arbre, que rega l’Aixeta, de tant en tant fan eclosió fruits puntuals, que requereixen uns litres d’aigua addicional, com és el cas del foto llibre ALAI és alegria.
Es tracta, doncs, de dues eines complementàries per a facilitar la creació cultural que, no ho oblidem, és resistència. Puntual, i a llarg termini.
Estem en fase Beta. Si tens qualsevol incidència, escriu-nos a info@aixeta.cat