Atenció: El teu navegador no té suport per algunes funcionalitats necessàries. Et recomanem que utilitzis Chrome, Firefox o Internet Explorer Edge.

Ferran Cerdans Serra

Narrativa breu, LLIBRES ARTESANS

 • 32
  Mecenes
 • 128.25
  mensuals
 • 1044.7
  total

Biografia

Vaig néixer el 1974 a Santpedor (Barcelona), tot i que també he viscut a Navarcles, Ordizia i Manresa. Tècnicament no sé d'on hauria de dir que sóc, però tendeixo a considerar-me "Giputxi" quan viatjo a Bilbao, de Navarcles quan rondo per Manresa, de Manresa quan visito Barcelona i d'Ordizia quan sóc a Beasain (pobles veïns i per tant rivals), sense que això m'hagi portat gaires problemes fins ara. Tornant a viure a Santpedor he aconseguit tancar aquest cercle i seguir sense saber d'on sóc a la vegada.

L’escriptura sempre m’ha atret com a transmissora de secrets, i els llibres com a objecte; fins i tot quan encara no els entenia imaginava les històries que explicaven. Per reis sempre he demanat llibres, i diuen que ni tan sols em mirava les joguines fins que no els havia llegit. La meva fascinació per l’escriptura i l’alfabet té dues vessants: d’una banda la cal·ligrafia, la tinta i el paper, i de l’altra el text de fòsfor taronja en una pantalla. Així, vaig començar a escriure els primers programes en BASIC als dotze anys, al mateix temps que desenvolupava la passió per la tinta xinesa amb el primer tremp, que era de canya. Al mateix temps van venir els fragments d'aventures iniciàtics, i a partir dels 14 vaig començar a tancar aquestes històries en forma de relats breus. Els contes curts són doncs la sal de la meva vida, que els últims anys s'ha complementat amb l'aparició espontània dels aforismes, que vindrien a ser-ne el pebre.

Un projecte únic, arriscat i valent.
Des que l'any 2002 vaig començar a fer-me els llibres a mà, he creat dotzenes de projectes artístics i literaris, la majoria de lliure accés a tothom. La meva proposta ha estat dur els llibres allí on no hi són: fer-los visibles als mercats, al carrer, per reivindicar a la vegada l’artesania, l'escriptura i la literatura.
Aquesta proposta, però, és força temerària. Hi ha mesos en què no hi ha cap mercat adient per als llibres, i llavors no tinc ingressos -a banda dels encàrrecs. A més, quan hi ha mercats depenc molt de la meteorologia i d’altres factors, com per exemple que a final de mes ningú no duu diners a la butxaca!
Les despeses fixes, en canvi, són sempre les mateixes, plogui o faci sol, de manera que he ideat aquesta campanya per garantir la continuïtat i la independència del projecte. A canvi, obtindreu recompenses inèdites i participareu més directament del procés creatiu.

Llibres Artesans i els projectes paral·lels
Llibres Artesans és el meu projecte de vida. Es tracta d'obres úniques manuscrites, que escric i enquaderno a mà jo mateix, amb cobertes art original. Vaig començar l’any 2002 i des de llavors he publicat un munt de poemaris i reculls de microcontes, aforismes i relats breus, que són el meu gènere principal. A partir del corpus de tot allò que escric, doncs, vaig creant els diferents llibres en formats de disseny propi.
En paral·lel a Llibres Artesans, vaig creant altres projectes literaris i artístics: llibres en altres formats, llibres-concepte experimentals, llibres-denúncia, projectes fotogràfics artístics i de reportatge, tallers d’escriptura i artesania, poemes visuals, instal·lacions i fins i tot una aplicació web que serveix per ajudar a llegir documents a les persones amb dificultats visuals.

Continuar creant literatura, art i artesania
 La major part dels projectes artístics, com les Sondes de paper, són per amor a l’art, perquè em surten de l’ànima, amb finalitats socials i culturals. Només un petit percentatge, potser 1 de cada 20, són rendibles econòmicament i mantenen tota la resta.
Un sistema de patronatge com aquest és la solució a la inestabilitat de cada temporada. Permetrà seguir endavant amb tots els projectes amb més independència de la meteorologia i del calendari, amb la tranquil·litat de tenir un equip de suport, que al mateix temps aporti suport econòmic però que també sigui crític i exigent. Que el suport sigui exigent és molt important per a mi.
Aquest sistema us permet accedir a diferents obres i serveis que difícilment podríeu aconseguir per altres vies. En recompensa a les vostres aportacions mensuals, podreu aconseguir la revista d'autor Un Mar Degota, accés a esborranys i maquetes, capacitat d’opinió sobre els projectes, descomptes en llibres i en serveis, avançament de relats breus i capítols de la novel·la en exclusiva segons els vaig escrivint, obres originals de tota mena, texts manuscrits... I en el cas de les aportacions més grans, fins i tot podreu fer-vos la vostra recompensa a mida!

Com funciona L'Aixeta?
 És molt senzill, només heu d’escollir la vostra aportació mensual i clicar-hi. En el procés se us demanaran les dades necessàries per fer efectiu el vostre pagament periòdic. A partir d’aquí, gaudir d’aquest projecte i de les vostres recompenses!

Estadístiques generals

 • 32
  Mecenes
 • 128.25
  mensuals
 • 1044.7
  total
 • 13
  Publicacions
 • 48
  et segueixen
Estem en fase Beta. Si tens qualsevol incidència, escriu-nos a info@aixeta.cat